Un mozaic roman antic dezvăluie că femeile purtau, cu mii de ani în urmă, piese vestimentare care sunt la modă acum
Se crede adesea că bikini-ul este o invenție a secolului XX, însă un mozaic antic roman descoperit în Sicilia demonstrează că femeile din Roma antică purtau piese vestimentare foarte asemănătoare cu bikini-ul modern, dar pentru activități sportive.
Descoperirea mozaicului din Villa Romana del Casale
Situată în Sicilia, Villa Romana del Casale datează din secolul al IV-lea d.Hr. și adăpostește unele dintre cele mai mari și bine conservate colecții de mozaicuri romane antice. Una dintre camerele acestui complex, cunoscută sub numele de „Sala delle Dieci Ragazze” („Camera celor Zece Fete”), a devenit celebră datorită reprezentărilor femeilor purtând ceea ce am putea numi în zilele noastre un „bikini”.
În acest mozaic, opt femei sunt îmbrăcate într-un costum format din două piese – partea de jos seamănă cu o bandă din țesătură sau piele, iar partea de sus este un fel de bandă de piept fără bretele, asemănătoare cu un top modern. Aceste piese vestimentare erau confecționate din in, un material comun în acea perioadă, și erau destinate femeilor active, care participau la diverse activități fizice.
Mozaicul dezvăluie viața activă a femeilor romane
Femeile din mozaic sunt surprinse în mijlocul unor activități sportive. Unele aleargă, altele aruncă discul sau ridică greutăți, iar două femei sunt prezentate jucând cu o minge, un joc despre care cercetătorii speculează că ar putea fi o formă timpurie de volei. De asemenea, jocurile cu mingea au o istorie veche, fiind menționate chiar și în „Odiseea” lui Homer.
Una dintre femei, aflată în centrul mozaicului, ține o ramură de palmier în mână, semn al victoriei, și pare să fie pe punctul de a-și pune o coroană de lauri pe cap, indicând că a câștigat o competiție sportivă. Toate femeile prezentate în mozaic au o musculatură vizibilă, demonstrând nivelul lor ridicat de pregătire fizică.
O formă timpurie de bikini, folosită pentru sport
În Roma antică, femeile aveau permisiunea de a practica exerciții fizice, dar erau supuse anumitor restricții sociale. Nu li se permitea să concureze alături de bărbați, iar nuditatea publică feminină era dezaprobată. Din acest motiv, aceste piese vestimentare care amintesc de bikini-ul modern ofereau confortul necesar pentru practicarea sportului, fără a încălca normele sociale ale vremii.
Alte descoperiri care susțin teoria
Acest mozaic nu este singura dovadă a existenței timpurii a acestui tip de îmbrăcăminte. În 1998, arheologii britanici au descoperit o piesă de vestimentație asemănătoare cu un bikini, confecționată din piele. Aceasta, care seamănă mai degrabă cu o variantă timpurie a slipurilor moderne, este expusă acum la Muzeul din Londra.
Descoperirea acestor vestigii arheologice demonstrează că, deși ne gândim la bikini ca la o invenție modernă, conceptul de îmbrăcăminte funcțională și confortabilă pentru activități fizice are rădăcini mult mai vechi. Astfel, mozaicul antic roman nu doar că surprinde istoria îmbrăcămintei, dar și felul în care femeile din Roma antică își mențineau un stil de viață activ și sănătos, în ciuda constrângerilor impuse de societatea patriarhală a vremii.
Această descoperire fascinantă ne amintește că moda și funcționalitatea au fost mereu elemente importante în istoria umanității, iar ceea ce considerăm astăzi modern poate avea origini surprinzător de vechi.